Hjørundfjorden (fot. stunningoutdoors.com)
Wielkanocą tego roku pierwszy raz odwiedziłem okolice Alesund. Kiedy założyłem narty w przykrytym śniegiem Romsdalen, od razu wiedziałem, że latem wrócę tu z SKPB. Ta kraina jest niesamowita. Zbocza majestatycznych gór schodzą wprost do fiordów. Po kilku godzinach podchodzenia pod górę tracimy z oczu ostani skrawek morza i wchodzimy w polodowcowe kotły otoczone ostrymi skałami jak w Alpach, czy Pirenejach. Stąd nazwa gór - Alpy Sunnmøre. Oczarowała mnie też przyroda nad morzem i w dolinach. Za nasączonymi wodą łąkami mchu i niewysokimi brzózkami kryją się małę polodowcowej jeziorka. Wszystko zdaje się być miękkie i pluszowe, jak w świecie Teletubisiów. Poczucia sielanki dopełniają drewniane domy i łódki zacumowane do pomostów. Do tego brak tłumów, góry po horyzont i przy odrobinie szczęścia zorza polarna(w kwietniu była). Na początek szlaku jedzie się z Alesund autobusem miejskim i promem około 1.5h. W czasie tygodniowej wędrówki kilkakrotnie wejdziemy wysoko w góry i wrócimy na poziom morza. Będziemy spać w namiotach i gotować na palnikach. Przy dobrych wiatrach, około połowy wyjazdu przepłyniemy promem z Saebo do Urke, gdzie weźmiemy gorący prysznic na kempingu i wypijemy dobrą kawę.
Charakter trasy:
piesza, namiotowa
Spotkanie przedwyjazdowe:
UWAGA!!! 29 sierpnia w Warszawie odbędzie się klikugodzinne spotkanie, podczas którego odmierzymy, przygotujemy i spakujemy prowiant na wyjazd.
Jest to niezbędne, żeby jedzenie na wyjazd było tanie i lekkie.
Zgłaszając się na wyjazd zarezerwuj też popołudnie 29 sierpnia.
Termin:
02.09 - 09.09.2025(wyjazd we wtorek wczesnym rankiem, powrót we wtorek wieczorem)
Dla kogo:
Dla tych, którzy są w stanie nosić plecak z ekwipunkiem, namiotem i jedzeniem na tydzień. Wymagana dobra kondycja - góy są strome i będziemy robić sporo przewyższeń.
Góry momentami mogą być trudne technicznie i może zdarzyć się ekspozycja.
Na szczyty będziemy wchodzić "na lekko", po rozbiciu biwaku. W trakcie wyjazdu kilkakrotnie będziemy podchodzić z pełnym ekwipunkiem z poziomu morza na wysokość około 1000m npm.
Trasa: (prowadzący będą modyfikować trasę w zależności od warunków w trakcie wyjazdu):
Warszawa - Gdańsk (PKP), WizzAir Gdańsk - Alesund, trekking dookoła Hjørundfjorden (zdobycie szczytów Ramoen i Regndalstingane), powrót
Koszt:
Około 2300zł + przelot (cena 2 lipca - 850zł z bagażem)
- UWAGA, ze względów organizacyjnych dokładny koszt podam 4 lipca. Koszt 2300zł ma dokładność plus-minus 200zł,
- koszt obejmuje wszystko łącznie z wyżywieniem i pociągiem Warszawa-Gdańsk-Warszawa
Prowadzący:
Mateusz Piotrowski, drugi przewodnik wkrótce się ujawni
Zgłoszenia: przez FORMULARZ
w razie pytań, pisz: mdkp88(at)gmail.com
Zgłoszenie się na wycieczkę jest jednoznaczne z oświadczeniem o zapoznaniu się i akceptacji Regulaminu wyjazdów organizowanych przez SKPB Warszawa, dostępnym na stronie internetowej SKPB Warszawa REGULAMIN
ZAPRASZAM, MATEO !!!
widok ze wzgórza nad Urke(za fiordem góra Stalberghorent) (fot. Veronika Bulkova, źródło: mapy.com)
widok na górę Saksa (fot. Veronika Bulkova, źródło: mapy.com)
widok na Stalberghorent z Urke(fot. Myszoor, źródło: mapy.com)